Header IGOV - OVLNL banner

Dit kenniscafé werd mede mogelijk gemaakt door Saled en Luminext.

De uitzending is terug te zien via: https://ovlnl.tv 
(de volledige uitzending en opgedeeld in de vier thema's)

Het onderstaande komt aan bod:

Tafel 1:
14.00 uur – 14.30 uur  - Aanbestedingsrecht (Rozemond advocaten; Mr. Daan Versteeg van Rozemond advocaten)
Daan Versteeg is gespecialiseerd in het aanbestedingsrecht en het bouwrecht. In het bouwrecht staat Daan voornamelijk grote en middelgrote aannemers bij. In het Aanbestedingsrecht is hij zowel in de bouw als in andere branches actief en treedt hij op voor uiteenlopende bedrijven, (inkoop)adviesbureaus en aanbestedende diensten.
In het verlengde van zijn praktijk, geeft Daan regelmatig juridisch onderwijs. Zo is hij onder meer docent voor de postacademische opleidingen van de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Naast zijn werk als advocaat is Daan al sinds zijn studietijd politiek actief. Zo is hij lid geweest van de Provinciale Staten van Gelderland en deed hij in 2019 mee aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Daardoor is hij ook thuis in het politiek bestuurlijke proces achter de aanbesteding, uitvoering en oplevering van werken. Daan is vaak betrokken bij de totstandkoming van nieuwe wet- en regelgeving in het bouw- en aanbestedingsrecht.
Voorts publiceert hij artikelen en annotaties voor het Tijdschrift Aanbestedingsrecht (TA) en de Jurisprudentie Aanbestedingsrecht (JAAN). In 2018 schreef Daan het boek ‘Levenscycluskosten. De sleutel naar circulair werk?’, als onderdeel van het preadvies ‘Circulair bouwen’ van de Vereniging voor Bouwrecht.

Zijn kennis en ervaring over circulariteit in aanbestedingen is het onderwerp waarin hij ons zal meenemen tijdens deze gesprekstafel. Na een korte inleidende presentatie gaan we met onze tafelgasten interactief praten over dit onderwerp i.r.t. de openbare verlichting.

14.30 uur – 15.00 uur – Best Value Procurement BVP (Hes projectmanagement; Susan van Hes van Van Hes Projectmanagement)
Susan van Hes is eigenaar van het bedrijf Van Hes Projectmanagement. Susan is ervaringsdeskundige en gespecialiseerd in Best Value Procurement (BVP).
Vanuit haar bedrijf ondersteund ze diverse organisatie bij de invulling van Best Value projecten en aanbestedingen.

Best Value stelt dat projectresultaten vooraf voorspelt kunnen worden. Een goede en juiste voorbereiding leidt tot een succesvol eindresultaat. Sterker nog, hoe dichter bij het eindpunt hoe duidelijker het resultaat wordt maar ook hoe minder invloed er nog is op het resultaat. Vandaar een juiste voorbereiding essentieel is: ‘Eerst denken, dan doen’. In de voorbereiding op een project worden de mogelijke faalfactoren vooraf beschouwd. Vooraf wordt gekeken hoe risico’s voorkomen, dan wel beheerst kunnen worden. Onderzoek toont aan dat meer dan 75% van de faalfactoren veroorzaakt worden door de opdrachtgevers, zoals; onduidelijke opdracht, geen commitment en een onrealistische planning. Daarnaast wordt in Best Value projecten veel aandacht besteed aan de mensen die in het projectteam zitten. Mensen bepalen het succes. 

Tijdens haar inleidende presentatie neemt ze ons mee in wat Best Value kan betekenen voor de verlichtingsbranche. Met haar gaan de tafelgasten vervolgens in gesprek over de ervaringen, mogelijkheden en onmogelijkheden van Best Value als toepassing in de markt van openbare verlichting.

Tafel 2:
15.00 uur – 15.30 uur – Licht en toegankelijkheid (Richard Boerop van Clafis Ingenieus)
Richard Boerop heeft zijn ruime ervaring opgedaan in de openbare verlichting in eerste instantie vanuit de rol als leverancier en vervolgens heeft hij de overstap gemaakt naar de advieswereld. Als Projectmanager verlichting is Richard momenteel trekker van de binnenkort gepubliceerde en nieuwe CROW publicatie “Op weg naar een toegankelijke openbare ruimte – integrale aanpak openbare verlichting”.

In augustus 2019 is CROW in opdracht van Bartiméus Fonds, Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde en Fonds Collectieve Kennis gestart met de ontwikkeling van een Afwegingskader. Aanleiding hiervoor was de ratificatie van het VN Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap, waarmee Nederland het belang van gelijkheid en participa­tie in de samenleving voor alle inwoners onderschreef, ook voor mensen met een beperking. CROW heeft voor onderzoek en samenstelling van het Afwegingskader een werkgroep samengesteld met experts op het gebied van verlichting, inrichting van de openbare ruimte en visuele beperkingen.

De werkgroep is met enkele leden met een visuele beperking, ook ervaringsdeskundig. Richard neemt ons mee in het proces en de afwegingen van deze nieuwe publicatie en zal nadien met de tafelgasten hier over spreken.

15.30 uur – 16.00 uur – Smart Lighting (Roland Stolk van Gemeente Nieuwegein)
Roland Stolk heeft als elektrotechnicus zijn ervaring opgedaan bij in eerste instantie één van de grotere aannemers in de branche. Vervolgens heeft Roland zijn kennis verbreed door als adviseur openbare verlichting in gemeenteland aan het werk te gaan. Momenteel als adviseur openbare verlichting bij de gemeente Nieuwegein is Roland als ervaringsdeskundige bezig met het uitrollen van Smart Lighting binnen zijn Gemeente.

Roland zal ons meenemen in de overwegingen die hij heeft gemaakt en nog aan het maken is om Smart Lighting op een verantwoorde manier zin plaats te laten krijgen in de openbare ruimte. Een actueel onderwerp welke we steeds vaker voorbij zien komen. We gaan het met Roland en de tafelgasten hebben over het wel of niet toepassen van Smart Lighting. Wat zijn de voor- en nadelen en hoe ziet onze toekomst eruit?

Tafelgasten zijn: Robert Huls (Save Plastics); Ontwikkelaar en producent van de Kunststof lichtmast van gerecycled Kunststof, Harry van der Wal (Gemeente Groningen); Als vaktechnisch adviseur betrokken bij zowel de techniek als het aanbesteden van openbare verlichting en betrokken bij diverse werkgroepen in Nederland, Bert Werkhoven (Dynniq); Als projectleider/tendermanager ervaringsdeskundige en vanuit diverse rollen betrokken bij verschillende soorten aanbestedingen. Robert Tissing (Luminext); Als leverancier/ontwikkelaar betrokken bij het licht van de toekomst. Jeroen van Beek (Saled); Vanuit Saled betrokken bij de verduurzaming van Nederland door de grootschalige uitrol van LED.