Header IGOV - OVLNL banner

Donker waar het kan, licht waar het moet
Vanuit het werkveld Openbare Verlichting zijn we gewend te kijken naar het belang en de voordelen van licht. De laatste jaren komt er echter steeds meer aandacht voor de schaduwkanten van kunstlicht. Wereldwijd, en zeker in Nederland, wordt de natuurlijke duisternis steeds zeldzamer.
Dit heeft een verstorende werking op mensen, dieren en planten. Bovendien maakt al dat licht dat we minder sterren zien, verstoort het ons donkere landschap en kost het veel energie en geld.

Waarom een Platform Donkerte OVL
Diverse gemeenten zijn bezig met donkerte en het voorkomen van lichtvervuiling, ook als het gaat om openbare verlichting. Er is echter nog geen plek waar ervaringen worden uitgewisseld, en van waaruit kennis wordt gebundeld en verspreid. Het  nieuwe Platform Donkerte OVL wil in deze leemte voorzien en heeft als doel:

  1. ervaringen uitwisselen en elkaar inspireren, o.a. met goede voorbeelden
  2. ontbrekende informatie aanvullen, o.a. door gastsprekers uit te nodigen
  3. het onderwerp agenderen binnen de branche Openbare Verlichting, o.a. via kenniscafés, artikelen in vakbladen en andere publicaties

Organisatie
Het Platform Donkerte OVL valt onder het Netwerk Maatschappij van OVLNL. Het Platform is specifiek voor overheden, zowel gemeenten als provincies zijn van harte welkom.
Jaklien Vlasblom en Beatrijs Oerlemans organiseren de bijeenkomsten, bereiden ze (samen met de deelnemers) voor en zorgen voor de verslaglegging. Zij werken bij Licht en Donker Advies en hebben veel ervaring met het thema.

Bijeenkomsten
We komen circa vier keer per jaar bij elkaar, bij een van de deelnemers. Tijdens de bijeenkomst diepen we een onderwerp uit en bespreken we concrete casussen en inspirerende voorbeelden. Ook nodigen we gastsprekers uit. De agenda bepalen we samen, iedereen kan onderwerpen inbrengen.

De eerstvolgende bijeenkomst is op woensdagochtend 13 maart 2024, 9.30-12.30 uur, in Wijkbureau Utrecht Zuidwest.

Belangstelling?
Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor aanmelding of voor meer informatie.

Aansluitend aan deze bijeenkomst is een lunch en een IGOV vergadering. De luch is beschikbaar voor deelnemers van platform Donkerte en deelnemers van de vergadering. De IGOV vergadering is alleen voor overheden. 
Voor de bijeenkomst van platform Donkerte kunt u zich aanmelden bij Beatrijs Oerlemans (zie boven). Voor de lunch en/of de IGOV vergadering kunt u zich aanmelden via dit aanmeldformulier: Aanmeldformulier IGOV vergadering 13-03-2024 - Stichting OVLNL | Stichting Openbare Verlichting Nederland