Website OVLNL.nl Home

OVL Beleid

Er worden momenteel bij diverse gemeenten WOB verzoeken ingediend met onder andere vraag naar informatie over inkoop en beleid en technische eisen voor OVL en opgave van areaal.

Wat is een wobverzoek? (Wet openbaarheid van bestuur)

Wellicht heb je nog niet eerder met een wobverzoek te maken gehad, daarom even een korte toelichting. Een wobverzoek mag door iedereen worden ingediend over welk onderwerp dan ook binnen een gemeente. Daarbij worden documenten opgevraagd die in beginsel openbaar gemaakt moeten worden. Het is niet nodig letterlijk antwoorden te formuleren. Er worden slechts documenten aangeleverd die relevant zijn op het onderwerp waarover een vraag wordt gesteld. Daarbij mag er niet gevraagd worden waarom deze info wordt gevraagd of wat de verzoeker ermee wil. Dat maakt een wobverzoek vaak omvangrijk en is het zeer veel werk. Wel mag er soms een nadere specificering worden gevraagd. Zo kan de vraag enigszins worden ingeperkt.

Er moet een wob besluit worden genomen. Daarvoor gelden wettelijke termijnen: binnen vier weken. Dat kan afhankelijk van gemeentelijk beleid worden uitgesteld met nog eens 4 weken . Overigens geen man overboord als de termijn niet gehaald wordt, maar het is wel het streven (wil de verzoeker ‘lelijk’ doen dan kunnen er anders na verstrijken van de termijn juridische stappen worden ondernomen).

De documenten mogen niet gecensureerd worden. Wel kan er door de juridische afdeling een anonimiseringsslag worden gemaakt. De wob geeft wettelijk slechts beperkte mogelijkheden om stukken zwart te maken/anonimiseren, bv bij persoonsgegevens of als er een mening in het stuk staat. Dat moet ook allemaal worden benoemd in het wobbesluit. Dat wobbesluit stelt iemand van Juridische zaken op. Vervolgens wordt het wobbesluit met de (geanonimiseerde) documenten aan de verzoeker gestuurd èn kan het worden gepubliceerd op internet.

Als jij vanuit jouw gemeente het wobbesluit wilt delen dan kan dat behulpzaam zijn voor collega gemeenten. Je kunt dan mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

OVLNL/IGOV wil neutraal blijven en zich niet in de inhoud mengen. Maar met bovenstaande hopen wel een helpende hand uit te steken.